Ως παλιός Φοιτητής και Απόφοιτος ΑΣΟΕΕ θα ήθελα να πω κάνα δύο λογάκια για το γνωστό περιστατικό με τον Πρύτανη της ΑΣΟΕΕ:
Να θυμίσω ότι ανάλογα περιστατικά διαπόμπευσης Πρύτανη στο παρελθόν είχαν ξανασυμβεί στον χώρο της ΑΣΟΕΕ.
Συγκεκριμένα τον Αύγουστο του 94 (αν θυμάμαι καλά 17.08.1994 πρέπει να ήταν) είχαν συλληφθεί, δικαστεί και καταδικαστεί 51 άτομα όταν τότε έκαναν απεργία πείνας ο Γιώργος Μπαλάφας και ο Οδυσσέας Καμπούρης. Τότε το καλοκαίρι του ‘94 σε μια κατάσταση που ο Αναρχικός Χώρος δεν μπορούσε ούτε να συγκεντρωθεί πουθενά, ούτε να διαδηλώσει, είχε αποφασίσει να καταλάβει ένα πανεπιστήμιο και να το χρησιμοποιήσει ως εστία αντιπληροφόρησης, για την υπόθεση του Γιώργου Μπαλάφα και του Οδυσσέα Καμπούρη, οι οποίοι ήταν τότε φυλακισμένοι. Τότε, η κατάληψη της ΑΣΟΕΕ, ήταν μια πράξη αλληλεγγύης.
Στην συγκεκριμένη λοιπόν τότε κατάληψη της ΑΣΟΕΕ χωρίς να είχε προηγηθεί κανένα βίαιο επεισόδιο, ο τότε Πρύτανης της ΑΣΟΕΕ, Χρήστου Γεώργιος (Πρύτανης ΑΣΟΕΕ 1992-1995) προχώρησε σε Άρση Πανεπιστημιακού Ασύλου. Έτσι λοιπόν, τον Αύγουστο του ’94 μπήκαν κουκουλοφόροι των ΕΚΑΜ (με κόφτη για να κόψουν τις αλυσίδες) και τα ΜΑΤ και προχώρησαν στη σύλληψη 51 ατόμων. Όπως καταλαβαίνεται ακολούθησε δίκη και καταδίκη τους. Οι 51 της ΑΣΟΕΕ άσκησαν έφεση και αφέθηκαν ελεύθεροι. Στη συνέχεια το ΄95 ακολούθησε η εξέγερση του Νοέμβρη στο Πολυτεχνείο, όπου είχαν συλληφθεί ξανά αρκετοί από τους 51.
Κατόπιν λοιπόν των ανωτέρω γεγονότων, Φοιτητές της ΑΣΟΕΕ, κατά καιρούς, μπούκαραν στο Αμφιθέατρο που έκανε μάθημα ο Πρύτανης, αναρτούσαν πριν την είσοδο του στο Αμφιθέατρο Μεγάλη Αφίσα-Ανακοίνωση (κατά μήκος του μαύρου πίνακα κιμωλίας) που αναφερόταν στην Άρση Πανεπιστημιακού Ασύλου και την συμπεριφορά του τον Αύγουστο του 94, ακολουθούσε έντονος διάλογος, ενώπιον των φοιτητών του, με αποτέλεσμα τον εξευτελισμό του.
Επίσης θυμάμαι ότι για την υπόθεση αυτή της ΑΣΟΕΕ, τον Ιανουάριο του 1995, λίγο πριν συμπληρώσει είκοσι χρόνια δράσης, ο ΕΛΑ τοποθέτησε εκρηκτικό μηχανισμό στην ΑΣΟΕΕ, όπου αυτό ήταν το τελευταίο χτύπημα του.
Είχε πέσει λοιπόν πολύ χαμηλά ως ακαδημαϊκός στα μάτια των φοιτητών του, ο τότε πρύτανης Χρήστου Γ. ώστε δεν παρουσιάστηκε στο Εφετείο ως βασικός μάρτυρας κατηγορίας, με αποτέλεσμα την αθώωση των 51, και κατά συνέπεια την δυνατότητα αρκετών από αυτούς να ασκήσουν έφεση στις δίκες της εξέγερσης του πολυτεχνείου '95 που τους περίμεναν.
Τον Χρήστου Γ. ακολούθησε για τρείς θητείες ως επόμενος Πρύτανης ο Ανδρέας Κιντής, ο οποίος χειρίστηκε άριστα στα χρόνια που τότε ακολούθησαν, καταλήψεις και εξεγέρσεις στο χώρο της ΑΣΟΕΕ. Ήξερε να διαπραγματεύεται με μπάτσους και κρατικούς φορείς και γνώριζε πολύ καλά τι εστί «Πανεπιστημιακό Άσυλο και Χρήση του από το Λαό»
Τα παραπάνω τα αναγράφω, διότι τον τελευταίο καιρό έχω εκνευριστεί ιδιαίτερα με την στάση κάποιων ατόμων που το μόνο που ξέρουν να κάνουν είναι να κατακρίνουν και να κουνάν το δάχτυλο σε άτομα που παίζουν με την ελευθερία τους. (Βλέπε Επικήρυξη).
Εντάξει δεν λέω μια τέτοια πράξη μπορεί να ήταν άσχημη για την αισθητική τους, να ήταν καφρίλα, όμως το γεγονός και μόνο ότι όλοι οι καθεστωτικοί λακέδες συντεταγμένα έδειξαν τα δόντια τους άμεσα μέσω επικήρυξης, κλείσιμο της σχολής και άλλα, θα πρέπει να τους προβληματίσει. Δυστυχώς όταν έχεις απέναντι σου αυθεντικούς υπηρέτες της υπάρχουσας τάξης πραγμάτων, όπως φαντάζομαι ο πρύτανης που βάζει τα ματ μέσα, όταν κάποιος αιρετός καβαλάει το καλάμι, παύει να είναι αντικειμενικός και την βλέπει «ο γαμάω» και «ΤΟΥΤΑΓΑΜΩΝ» … εε… τότε … πολύ δύσκολα κρατάς την ψυχραιμία σου. ..!!! … Δυστυχώς σήμερα που παίζει κορωνοϊός και στρατιωτικός νόμος και βλέπεις να περνούν διατάγματα και νόμοι ελέφαντες, πολύ εύκολα μπορεί να σου ξεφύγει ο έλεγχος της κατάστασης σου και να προχωρήσεις σε καφρίλες και χωρίς αισθητική πράξεις.
Αν λοιπόν ο Πρύτανης έβαλε μέσα στη σχολή τις ορδές των ΜΑΤ για να προασπίσει τη δημοκρατία, τις θεμελιώδεις και αδιαπραγμάτευτες αξίες του Πανεπιστημίου, την ακαδημαϊκή ελευθερία, το σεβασμό της ζωής και της προσωπικότητας … κτλ … αν έβαλε μέσα τα ΜΑΤ … τότε δεν του αξίζει να είναι Πρύτανης της ΑΣΟΕΕ, δεν του αξίζει η Διοίκηση μιας «ΜΕΓΑΛΗΣ ΤΟΥ ΓΕΝΟΥΣ ΣΧΟΛΗΣ», διότι ιστορικά Πανεπιστήμιο κι Άσυλο ανήκουν στο Λαό … και θα έπρεπε να ξέρει ως Πρύτανης ότι ο Αγώνας για Ελευθερία, για Αυτονομία είναι αδιαπραγμάτευτος.
Εγώ προσωπικά δεν θα τον ήθελα για Πρύτανη της σχολής σπουδών μου, δεν θα τον αποδεχόμουν ως ακαδημαϊκο και δεν θα τον άφηνα έτσι ανεξέλεκτα να διοικεί τη σχολή.
Ακόμα θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι ανάλογα περιστατικά έντονης λεκτικής βίας και διακοπής διαλέξεων την περίοδο των σπουδών μου ήταν συχνό φαινόμενο, πχ. θυμίζω τον Λιανό Θ. όταν αρθρογραφούσε υπέρ της θανατικής ποινής, τον Αλογοσκούφη Γ. (πρώην υπουργός οικονομίας και οικονομικών) όταν για να περάσεις το μάθημα του έπρεπε να μάθεις πολύ καλά το οικονομικό πρόγραμμα της Ν.Δ., … κτλ. … .
Επίσης υπενθυμίζω τα μπουκέτα και τις φάπες που έπεφταν σε φυντάνια της ΔΑΠ και ΠΑΣΠ και μετανιώνω που ξέφυγαν κάποια φυντάνια της ΔΑΠ που μετέπειτα ανέλαβαν διοικητικές θέσεις ολοκλήρωσης ιδιωτικοποιήσεων δημόσιων εταιριών (π.χ. ιδιωτικοποίηση Ολυμπιακών Αερογραμμών, ..., κτλ, ... ) και υλοποίησης σκανδαλωδών μεγάλων προμηθειών του δημοσίου (π.χ. προμήθεια & επιβολή προγραμμάτων της Microsoft σε όλο τον δημόσιο τομέα, ... κτλ, ...)
Ψυχραιμία λοιπόν, τα σημερινά χρόνια της τυραννίας… όλοι είμαστε χρήσιμοι … ο καθένας με τα μέσα και τις δυνάμεις που διαθέτει ας κάνει ότι νομίζει … χωρίς εγωισμούς ...
Τέλος, υπενθυμίζω το παρακάτω:
ΚΑΤΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ
...το κυριότερο μέλημα του τυράννου είναι να καταστήσει το λαό ανίσχυρο, ώστε να μην μπορέσει ποτέ να ορθώσει ανάστημα. Και δεν υπάρχει ασφαλέστερη μέθοδος απ’ την επιβολή της φτώχειας:
« Και ανήκει στα γνωρίσματα της τυραννίδας να κάνει τους υπηκόους φτωχούς, με σκοπό να συντηρείται η φρουρά, αλλά κυρίως να μη μένει χρόνος στους πολίτες να συνωμοτούν, καθώς συνεχώς απασχολούνται στις καθημερινές εργασίες τους». (1313b 18 – 21)