ΤΣΑΤ
0.036
woody woody Τρι. 10 Φεβ. 2009 15:58 0 views 2 σχόλια
Ο ιδιώτης και ο ιδιώτης. Δεν έχει όνομα αυτός ο ιδιώτης κάθε φορά;
Εκοψαν τα δέντρα για 10.000 ευρώ το χρόνο!

Της ΧΑΡΑΣ ΤΖΑΝΑΒΑΡΑ

Με... επιδότηση του Ελληνικού Δημοσίου -ή καλύτερα του Ελληνα φορολογούμενου- θα γίνει «τσιμέντο» η πλατεία στη συμβολή Κύπρου και Πατησίων! Νεότερα στοιχεία δείχνουν ότι τα αιωνόβια δένδρα έπεσαν στον βωμό των επενδύσεων.

Τον περασμένο Νοέμβριο οι τότε αρμόδιοι του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης Γ. Αλογοσκούφης και Γ. Παπαθανασίου υπέγραψαν απόφαση που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ 2319 Β'), με την οποία το συγκεκριμένο γκαράζ υπάγεται στα κίνητρα του αναπτυξιακού νόμου και επιδοτείται με 1,324 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 40% της προτεινόμενης από τον ανάδοχο επένδυσης.

Να σημειωθεί ότι με τον αναπτυξιακό νόμο του 2004 δεν είχαν προβλεφθεί κίνητρα για ιδιωτικά πάρκινγκ, που είχαν όμως από άλλο νόμο δικαίωμα επιδότησης με 3.000 ευρώ ανά θέση στάθμευσης. Με τροπολογία που ακολούθησε, το καθεστώς των επιδοτήσεων επεκτάθηκε και σε ιδιωτικά γκαράζ με τον περιορισμό ότι θα κατασκευάζονται με σύμβαση παραχώρησης από δήμο ή νομαρχία.

Με αυτά τα δεδομένα τον Δεκέμβριο του 2006, όταν υπογράφηκε η σύμβαση της αναδόχου εταιρείας με τη δημοτική αρχή, η επιδότηση ήταν της τάξης των 550.000 ευρώ, αλλά στη συνέχεια διπλασιάστηκε με την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου. Η δημοτική αρχή, πάντως, είχε υποσχεθεί ότι «θα παρέχει κάθε εύλογη συνδρομή για την έκδοση των απαιτούμενων αδειών για την υπαγωγή της επένδυσης στους αναπτυξιακούς νόμους», όπως αναφέρεται στο άρθρο 8.5 της σύμβασης, που έχει στα χέρια της η «Ε». Στο ίδιο έγγραφο και στο άρθρο 5.1 σημειώνεται ότι ο ανάδοχος «δύναται να ζητήσει την υπαγωγή της επένδυσης στον αναπτυξιακό νόμο με ίδια συμμετοχή τουλάχιστον 25%».

Για την επιδότηση κατέθεσε ήδη ερώτηση ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Π. Λαφαζάνης, που ζητεί να κατατεθούν στη Βουλή οι τεχνοοικονομικές μελέτες του έργου και οι εισηγήσεις των αρμόδιων υπηρεσιών. Ζητεί να μάθει αν είναι σύννομη η επιδότηση δεδομένου ότι δεν προβλέπεται σε περιπτώσεις ΣΔΙΤ, όπως είναι το συγκεκριμένο γκαράζ.

Τα οικονομικά του γκαράζ έχουν και άλλες ενδιαφέρουσες πλευρές. Ο δήμος εκχώρησε, και μάλιστα για 30 χρόνια, δημόσιο χώρο 2,4 στρεμμάτων σε ιδιώτη που θα αναλάβει την κατασκευή, λειτουργία και εκμετάλλευση του υπόγειου πάρκινγκ, με αντάλλαγμα να εισπράττει το 3% επί των συνολικών ακαθάριστων εισπράξεων. Με πρόχειρους υπολογισμούς και τα σημερινά δεδομένα ο δήμος θα εισπράττει περί τις 10.000 ευρώ τον χρόνο! Υπάρχουν βέβαια και οι παράλληλες εκμεταλλεύσεις στους υπόγειους χώρους, όπου προβλέπεται να κατασκευαστούν πλυντήριο, λιπαντήριο, κατάστημα εξυπηρέτησης πελατών, ακόμη και κυλικείο, καθώς και αναψυκτήριο στην επιφάνεια της πλατείας, από τις οποίες ο δήμος θα εισπράττει επίσης 3%.

Ερωτήματα υπάρχουν για τον αριθμό των θέσεων στάθμευσης. Η αρχική πρόβλεψη έκανε λόγο για 250 θέσεις, στη σύμβαση αναφέρονται 184 αλλά με άλλο άρθρο της σύμβασης παρέχεται η δυνατότητα ανασχεδιασμού του σταθμού μέσα στο οριοθετημένο περίγραμμα και κυρίως «αναπροσδιορισμός των θέσεων στάθμευσης».

Η Μαρίνα Βήχου, από την Κίνηση Κατοίκων του 6ου Διαμερίσματος, που πρωτοστατεί στη διαφύλαξη του πάρκου, μας είπε: «Οι θέσεις ίσως μειώθηκαν και από το γεγονός ότι ο νόμος επιβάλλει την εκπόνηση μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για γκαράζ πάνω από 200 θέσεις». Θέτει όμως και άλλη μία παράμετρο: «Η Πολεοδομία του δήμου εξέδωσε μέσα σε ένα 24ωρο την οικοδομική άδεια, παραβιάζοντας τη ρητή διάταξη που προβλέπει χρονικό διάστημα 30 ημερών μετά την απόφαση της αρχιτεκτονικής επιτροπής ώστε να μπορούν οι έχοντες έννομο συμφέρον να υποβάλουν τις ενστάσεις τους». *


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 10/02/200
από koukos koukos 2009-02-10 16:34
Όχι άλλο πράσινο στην Κυψέλη

Γιατί αν κάψεις ένα ψεύτικο δέντρο για διαμαρτυρία λέγεσαι βάνδαλος, αν κόψεις 50 αληθινά για να κάνεις πάρκινγκ λέγεσαι Δήμαρχος Αθηνών.